Božično dogajanje v župniji

V cerkvi svetega Petra v Gornji Radgoni darovano za  božič kar šest maš               
Župnija svetega Petra v Gornji Radgoni ima ta čas poleg župnika Franca Hozjana še duhovnega   pomočnika Stanka  Nežiča. Zato so  darovane v radgonski cerkvi   številne maše. Tukajšnji verniki pa so v obdobju pred prazniki zmogli  opraviti tudi  spoved. Zato pristopajo  med mašama k svetemu obhajilu številni  zbrani. Sicer pa je    bilo ob letošnjem božičnem praznovanju v župniji svetega Petra v Gornji Radgoni je bilo zelo  živahno. V nedeljo 24. decembra so bile darovane maše ob  17., 20. in 23. uri. Na sam božič pa bodo ob 7,30 in 9,30 v župni cerkvi  in ob 10,30. uri na Spodnji Ščavnici v tamkajšnji podružnični cerkvi.   Ob  koncu vsake maše  se je duhovniki, ki je daroval mašo zahvalil  vsem tesnim sodelavcev ter vernikom za darove, ki so bili dani med mašami. V radgonski cerkvi so  na ogled jaslice, ki so jih pripravili   Alenka in Tonček Kokol skupaj  s fanti in možmi iz Melov. Te bodo na ogled do  svečnice, to je do drugega februarja leta 2024.                                                                                                                                             
V torek 26. decembra, ko goduje sveti Štefan  ob enem pa je ta dan tudi državni praznik Dan samostojnosti in enotnosti,  bodo po župniji » hodili« koledniki oz. trije kralji. Gre za misijonsko akcijo s katero se pomaga misijonarjem po svetu.                   V sredo ko je tako imenovano Hajnžovo  pri i maši v radgonski cerkvi, katere začetek bo ob 7,30 uri, bo blagoslov vina. V četrtek  28. decembra je tepežni dan oziroma pametva. Ob tem smejo otroci obiskati sosede in jim zaželeti  zdravje, srečo.. V znak zahvale se otrokom izroči navadno nekaj denarja. Nekoč pa so bili ti deležni tudi drugih daril, znan je bil predvsem sadni kruh (klencenprot).  Ta čas skoraj ni družine, ki ne bi imela jaslic. Prve jaslice, ki so upodobitev Kristusovega rojstva je postavil leta 1220 sveti Frančišek Asiški. Prve jaslice na Slovenskem pa so bile »postavljene« leta 1644  v jezuitski cerkvi svetega Jakoba v Ljubljani. Od tu so se jaslice razširile v druge cerkve, nato v plemiške hiše, v 18. stoletju v meščanske in v 19. stoletju še v kmečke domove. Ta čas praktično ni slovenske družine, ki se še smatra vsaj malo verno, da ne bi imela ob božičnem obdobju, postavljenih jaslic.    
Dodajamo pa še, da je na širšem območju radgonske župnije v preteklih dnevih bil  na »obisku« Božiček. Največ otrok daleč na okoli  je obdaril Božiček  na letošnjem osmem druženju v Gornji Radgoni imenovano Pravljično mesto. Po podatkih, ki jih je  dal sam Božiček je  ta  tu obdaril kar tristo otrok.  Prisotni pa smo bili še na obisku Božička na Meleh v tamkajšnjem gasilskem domu. Iz teh dveh obiskov prilagamo tudi fotke.        25.12.2023                                            
Franci Klemenčič