BLAGOSLOV PRENOVLJENEGA KRIŽA ZAOBLJUBE

V Črešnjevci tik ob domačiji Petra Dajnka, je bil blagoslovljen prenovljen križ, ki simbolizira tako zgodovinsko zaobljubo, kot tudi hvaležnost.
V naših krajih in tudi drugje po Sloveniji, so postavljene številne kapelice, križi in druga verska znamenja, ki nas opozarjajo, simbolizirajo in opominjajo o preteklostih, hvaležnosti, zaobljubah, največkrat pa tudi o dogodkih, ki so se končali z tragičnim koncem. Eden izmed takšnih križev ki nosijo sporočilo zaobljube stoji, tik izpred Dajnkove domačije v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni. V nedeljo 12.maja je ob tem križu, bilo zelo živahno in veselo, blagoslovil se je prenovljen križ, ki so ga postavili leta 1952, v zahvalo ob srečni vrnitvi petih prijateljev iz nemške vojske. Med njimi sta bila tudi Fekonja Peter daljni Dajnkov sorodnik in Wolf Ludvik. Fantje so se takrat namreč zaobljubili, da bodo ob svoji srečni vrnitvi iz vojske, postavili križ in zaradi tega je tudi napis na križu, ki se glasi: “OBLJUBA JE SVETA”
Križ je dolga leta krasil “ Krajcarjevo grabo”, med smrekami, nekaj korakov stran od Dajnkove domačije. Prvo prenovo z blagoslovom je doživel leta 1967, saj je zob časa naredil svoje in je bilo potrebno zamenjati tudi prvotni leseni podstavek, z novim – železnim. Pri tej prenovi so sodelovali fantje druge generacije: Franc Breznik, Marjan Banfi, Jožek Just in Janko Fekonja sin Petra Fekonja. Ko so leta tako neizprosno minevala, pa se je v tem času tudi “ Krajcarjeva graba” žal začela prazniti. Ljudje so odšli in hiše ob križu so začele propadati… »Križa ne moremo pustiti samega tam gori v grabi!« je odločila Wolfova Fanika in
leta 2001 je bil križ prestavljen na to mesto, k Dajnkovi domačiji. Pri takratnem blagoslovu v letu 2002 je poleg župnika Franca Hozjana, sodeloval tudi monsinjor gospod Franc Puncer, ki je ob tem dogodku najverjetneje zadnjič obiskal naše kraje. S prestavitvijo križa k Fekonjevim po domače “Cikralovim” je velika odgovornost prešla na Jankova ramena. V vseh teh letih je skrbel za razna manjša vzdrževalna dela. Tokratne celostne prenove pa se je sedaj lotil gospod Franc Moge, ki je v obnovo vložil veliko, znanje volje, čas, trud in strokovnosti, ob tem pa mu je pomagal tudi Janko.
Blagoslov križa, je opravil radgonski župnik Franc Hozjan , ki je ob tem dodal te lepe misli: “ kako dolgo se bodo obnavljala verska znamenja, tako dolgo bo živa vera
in kako dolgo bo živa vera se bodo ohranjala in obnavljala verska znamenja...”. Samo slovesnost so popestrili s svojim igranjem in petjem tamburaši “KD Peter Dajnko Črešnjevci”. Ob koncu pa so bile izročene simbolične zahvale, ki so jih prejeli gospod Franc Moge, Janko Fekonja in Alojzija Banfi. Naj bo ta “ Krajcarjev križ” simbol miru, sprave in hvaležnosti, ki nas bo spominja na moč zaobljube in povezanosti med ljudmi.
Foto in tekst Marjan Slavič