Ob Florijanovem  drugič maša  v  radgonski cerkvi svetega Petra  

V Katoliški cerkvi se 4. maj praznuje god  mučenca svetega Florijana. Ta je bil rojen okoli leta 250  v bližini Dunaja v Avstriji. Umrl pa je nasilne smrti 4. maja leta 304 prav tako v Avstriji. Obstoja veliko legend  o življenju  še danes  enega najbolj priljubljenega  »ljudskega« svetnika, zavetnika proti požarom  in povodnjim  in priprošnjika v sili.                                                      
Na Meleh je bila v organizaciji tamkajšnjega gasilskega društva že nekaj let nazaj v nedeljo po prazniku svetega Florijana, darovana  v tamkajšnji kapelici Matere Božje ali v samem domu gasilcev, maša za gasilce. Lani pa je bila prvič maša opravljena na sam dan praznovanja v radgonski cerkvi.  V soboto  četrtega maja  letos  je bila večerna maša v radgonski cerkvi spet v znamenju gasilcev.  Maša sta darovala  župnik  Franc Hozjan in duhovni pomočnik Stane Nežič. Za petje med mašo pa je  skrbela Nataša Preglav.                                                                                                                         
Po maši so člani in članice PGD Mele poskrbele za  druženje. Ob tem je bilo ponujeno veliko zelo dobrih kiflčkov in napitkov.                                                                                                                                       
Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je ta čas na območju vse Slovenije 827 moških z imenom Florijan oz. Florian in Florijan. Na območju Pomurja ima to ime  116 moških. V Sloveniji ima 94 ljudi priimek  Florjan (16 v Pomurju) in 12Florijan (v Pomurju ni tega  priimka).                                                                                                                               
                                                                  
Franci Klemenčič