Sveta birma

Polni veselja in želje "biti skupaj" so letošnji birmanci iz 9. razreda, njihovi starši, sorodniki in krstni botri, v petek 12.  aprila, začeli devetdnevnico. 
Na dan prejema zakramenta  pa kličejo:

Pridi, Sveti Duh in prenovi našo župnijo, naše družine in našo domovino! 

 

V nedeljo 21.april,  je v radgonski cerkvi prejelo zakrament svete birme 27 mladih           

Župnija svetega Petra Gornja Radgona je ena tistih župnij iz območja  Škofije Murska Sobota, kjer  je bila birma vsako leto. Ta je bila letos na četrto nedeljo po veliki noči, to je 21. aprila.  Letošnji birmovatelj je bil msgr Franc Režonja župnik iz Razkrižja. Imenovani je postal mašnik 29.  junija 1971. Ta čas opravlja tudi službo škofovskega vikarja, je pa tudi duhovni pomočnik v župniji v Lendavi.  »Birmanska« maša v radgonski cerkvi  je bila ob 11. uri. Ob tem je bil zakrament svete birme podeljen 27 mladim. Šlo je za učence devetih razredov osnovne šole iz Gornje Radgone. Vsi ti so se na zakrament pripravljali skozi celotno osnovnošolsko izobraževanje. Poglobljeno pripravo pa so opravljali v tekočem šolskem letu. Ob koncu  pa je bila še posebna devetdnevna  molitvena priprava.   Letošnji  birmanci so bili brez tradicionalnih botrov.Taka je bila namreč odločitev škofa dr. Petra Štumfa. Na območju vse soboške škofije so bile in bodo letos  potekale birme brez botrov.   Radgonski birmovatelj  msgr Franc Režonja nam je zaupal, da bo letos opravil birmo v sedmih župnijah in to poleg  radgonske še v župnijah Radencih, Apačah, Cezanjevcih, Mala Nedelja, Pečarovcih in v Pertoči.                                        

V radgonski župniji pa bo po besedah dejavne radgonske katehistke Nataše Preglav še  birma v soboto 26. oktobra.  Takrat bo število birmancev bistveno višje, saj bodo k  zakramentu pristopili učenci od petega razreda naprej.                                                                                 

Ne moremo pa mimo tega, da ne bi spomnili na težave okrog birme v letu 1952. Pred tem je bila birma v radgonski župniji  leta 1946. Tega leta naj bi  po neuradnih podatkih k birmi pristopilo  okrog tisoč dvesto otrok. Toda leta 1952 birme v  radgonski župniji ni bilo. Razlog je bil v tem, ker takratni škof v Gornjo Radgono ni smel priti zaradi mejnega pasa. Iz istih razlogov ni smel priti birmovat v Apače in V Radence. Vsi takratni birmanci tega območja smo zato prejeli zakrament v Križevci, Ljutomeru ali nekoliko »bogatejši«, v Mariboru. Pred leti smo pri križevskem župniku ugotovili, da je bila zato tu leta 1952 birma kar dva dni.                                                                                                                                  

Franci Klemenčič                                       

Molimo in prosimo za mlade, ki so bili potrjeni v veri!