Miklavž je obdaril preko 140 otrok 

 V  oznanilu Župnije svetega Petra Gornja Radgona z datumom 4. december, je bilo napovedano, da bo v ponedeljek 5. decembra ob 16,30 uri opravljen v radgonski cerkvi obisk Miklavža: Obisk je bil namenjen predšolskim otrokom in otrokom nižjih razredov. Tik pred napovedano uro je kazalo, da bo tokratni obisk slabši kot je bil v predhodnih letih. Toda ko je prišel v cerkev Miklavž s svojimi angeli, je bilo v cerkvi preko 140 otrok in veliko njihovih staršev.  Ob prihodu  Miklavža in njegovega spremstva je ob glavnem oltarju zapel otroški pevski zbor radgonske župnije Sončni žarki, ki ga vodi dejavna katehistinja Nataša Preglav. Seveda so ob tem peli tudi  številni prisotni otroci in drugi. Prav lepo je bilo slišati »Pridi, pridi sveti Miklavž…. Ta je kaj hitro zbranim predstavil svoje življenje. Ob tem se je zahvalil svojim staršem, da so bili verni in da so mu omogočili šolanje. Zato je lahko postal škof. Otrokom je povedal, da naj bodo tudi oni hvaležni svojim staršem za vse kar jim ti nudijo. Povedal jim je še, da se naj pridno učijo in tudi naj ne pozabijo na molitev. Skupno so  molili Oče naš in še kaj.                                                                                                       

Miklavž je najprej razdelil darila ministrantom. Pozval pa je mlade, da se še naj v večjem številu priključijo ministrantom. Naslednji so bili deležni daril pevci  otroškega zbora  Sončni žarki. Temu pa sledila obdaritev vseh otrok v cerkvi. To je opravil Miklavž skupaj s svojim spremstvom. Med delitvijo daril, ki jih je brezplačno pripravilo župnijsko občestvo, so ministranti po cerkvi razdelili butaro vej, ki so namenjene za tepežni dan.                                                                                                                               

Sicer pa je sveti Nikolaj, tudi sveti Nikola iz Mire ali sveti Miklavž, je  krščanski svetnik, ki se je rodil ob koncu 3. stoletja.  Šlo je za dobrodelnega človeka svojega časa. Njegova dobrodelnost je ohranjena v današnji čas.   V Sloveniji je drugi svetnik po številu posvečenih cerkva.  Teh je natanko 120. Na prvem mestu so cerkve posvečene Devici Mariji. Tudi mursko soboška škofija je med tistimi, ki ima stolnico posvečeno svetemu Nikolaju. Sicer pa je v Sloveniji tudi veliko ljudi, ki nosijo ime po svetem Nikolaju. To ime dajejo starši svojim otrokom tudi v sedanjem času.                                                                                                                 

  Besedilo in foto : Franci Klemenčič