V  radgonski župniji že 18. oratorij za mlade 

  V ponedeljek 27. junija dopoldne je v Trstenjakovem domu ob radgonskem župnijskem domu  stekel že 18. poletni oratorij. Okrog 110 mladih bo  na oratorij prihajalo vsako  jutro tja do četrtka 30. junija. Po besedah Nataše Preglav,  katehistinje je letošnji glavni junak oratorija Carlo  Acutis, sodobni svetnik, ki je imel rad računalnike in  Jezusa v sveti evharistiji. Ena njegovih misli je  Vsi ljudje so rojeni kot izvirniki, a mnogi umrejo kot fotokopije. Gre za italijanskega dijaka, računalniškega  programer in blaženega, ki je bil roje 3. maja 1991 v Londonu in je umrl 12. oktobra 2006 v Monzi v Italiji. Acutis je bil računalniški programer. Za blaženega kot je denimo mariborski škof Anton Martin Slomšek,  je bil  Acutis razglašen 10. oktobra 2020 v Baziliki sv. Frančiška Asiškega v Assisiju in to malo manj kot sedem let po čudežu, ki je pripisan njegovi priprošnji.   

 Skozi vse štiri  dni, se bodo  so se na oratoriju zvrstile številne delavnice in druženja. Udeleženci pa so bili deležni tudi prehrane.  Ob tem bo vsako jutro iz Trstenjakovega doma razobešena zastava, popoldne ob 16. uri, ko bo v zaključek vsakodnevnega druženja, pa bodo zastavo pospravili.                           

V četrtek  30. junija  nekaj pred 16. uro, je bil  zaključek letošnjega »polnoletnega« oratorija.  Tega so se udeležili tudi številni starši Ob tem je župnik Franc Hozjan poudaril, da je celotno srečanje v teh vročih dnevih potekalo brez kakih koli zapletov in da ob tem tudi ni prišlo do nobene poškodbe. V zahvalo za to so zbrani molili in se Bogu zahvalili. Ob koncu pa so udeleženci zapeli tudi svojo himno.

Pričakovati je, da  bo večina letošnjih udeležencev »prišla« na  19. oratorij ob koncu junija v leto 2023. Prav gotovo si župnik Franc Hozjan in katehistinja Nataša Preglav zaslužita vso pohvalo za organizacijo letošnjega oratorija.

                                                                                               

  Besedilo in foto : Franci Klemenčič