Koledniki

V radgonski cerkvi so se  poslovili Koledniki                                                                                                           
Poročali smo, da je deset skupin  kolednikov na Štefanovo  obiskovala  vernike po  njihovih domovih po območju radgonske župnije. Vsem, ki jih  pa niso ti dosegli je bilo omogočeno, da so v soboto 6. januarja, ko je bilo Gospodovo  razglašenje oz. Sveti Trije  Kralji,  da  darujejo za misijonarje. Namreč Koledniki so se pri večerni maši poslovili.

Ob tem še dodajamo, da so bili na predvečer praznika Svetih Treh kraljev  k jaslicam v  radgonski cerkvi priloženi kipi  Treh  modrih.  Med takratno mašo je bila opravljena  tudi blagoslovitev  vode.   Ob tem je bilo omogočeno tudi darovanje za misijone.

Jaslice v radgonski cerkvi s priloženimi  kipi treh modrih  so  še polepšane. Te si  pridejo ogledovat tudi  obiskovalci iz sosednje Avstrije. Moramo zapisati, da  je radgonska cerkev ena redkejših na širšem okolju, kjer si je moč jaslice vsak čas ogledati, saj je skozi dan odprta.

6.1.2024                                                     Franci Klemenčič

 

V oznanilu župnije svetega Petra Gornja Radgona z  dne 24. decembra je bilo zapisano, da bo na Štefanovo, to je 26 decembra po vaseh župnije  obisk treh kraljev. Dodano je bilo še, da je to misijonska akcija s katero se vsako leto  pomagam »našim« misijonarjem. V Noričkem Vrhu smo tega dne okrog 13. ure »izsledili« skupino kolednikov. To je vodila katehistinja Nataša Preglav. Ta nam je zaupala, da je na Štefanovo na območje vse radgonske župnije delovalo deset tovrstnih skupin. Vsaka skupina je opravila obiske po številnih družinah posameznega kraja. Ob tem je ta vsaki družini izročila posebno nalepko z napisom  Mir – Pogum – Blagoslov.  Nalepko si je večina družin nalepila nad vrata vhoda v  hišo oz. stanovanja. Ob tem  je bilo moč darovati sredstva za misijonarje. Tistim, ki pa so tega niso  opravili takoj, pa so ponudili tudi položnico s katero je moč naknadno darovati denar za Misijonsko središče Slovenije.  Sicer pa je moč za misijonarje darovati  samemu Misijonskemu središču v Ljubljani , Kristanova ulica 1 ali pa župniku, ki bo denar posredoval naprej. Iz podobne slovenske akcije  iz pred enega leta je bilo  za deset projektov slovenskih misijonarjev po svetu, dano 397.000 evrov.

26.12.2023                                                           

Franci Klemenčič
Priloga : Fotke