Dogdki v tednu

Veliki adventni venec  bo pred radgonsko cerkvijo do božiča  

V cerkvi svetega Petra v Gornji Radgoni je maša v soboto zvečer že vrsto let nazaj dobro obiskana.  Ta se »šteje« za nedeljsko. Temu je bilo tako tudi v soboto 2. decembra. Tokrat sta mašo  darovala župnik Franc Hozjan ter duhovni pomočnik Stane Nežič. Med mašo je župnik opravil blagoslov adventnih vencev, ki so si je verniki »pridobili« pri Župnijski Karitas ali prinesli s sabo. Po maši  pa je  župnik Franc Hozjan v spremstvu  pomočnika duhovnika Staneta Nežiča ter večih ministrantov opravil blagoslov velikega  adventnega venca, ki stoji na ploščadi pred cerkvijo. Po blagoslovitvi  tega so bili vsi zbrani deležni brezplačnih prigrizkov in napitkov.  Na razpolago je bilo tudi kuhano vino, seveda pa tudi topel čaj.  Venec bo  pred cerkvijo skozi ves adventni čas. Vsako naslednjo soboto zvečer bo prižgana nova sveča.  Zadnja bo prižgana  23. decembra, namreč takrat je začetek četrte adventne nedelje.

Iz oznanila radgonske župnije pa izhaja, da bo ob sredah v vsem adventu jutranja maša katere začetek bo ob 6. uri., sicer je ob sredah maša ob 7,30. uri. S tako zgodaj darovanimi mašami se bo obujal spomin na  nekoč priljubljene  zornice oz. svitanice v času adventa.                                                                                                                       

2.12.2023,  Franci Klemenčič

 

Dobrodelni koncert župnijske karitas

V soboto  25. novembra po večerni maši v radgonski cerkvi katere začetek je bil ob 18. uri in sta jo darovala  župnik Franc Hozjan ter duhovni pomočnik Stane Nežič, je »naša« Župnijska Karitas  pripravila  že 20. dobrodelni koncert z naslovom Vsakdo mora imeti prijatelja.  Na koncertu so nastopili solista Kristina  in Aljaž Ravnjak iz Koroške, otroški pevski zbor domače župnije Sončni žarki pod vodstvom Nataše Preglav  ter mladi Lan Klemenčič z mamo Renato Klemenčič. Celotno prireditev  sta povezovali Petra Starovasnik Dumić  in Nadja Sedlak. Zbrane sta nagovorila predsednica  radgonske Župnijske  Karitas Silva Mauko in ob koncu še župnik Franc Hozjan. Oba sta  poudarjala, da je na »našem« območju vse več ljudi  v stiski in kot taki se obračajo po  pomoč na Karitas. Zato bodo prostovoljna zbrana sredstva s tokratnega koncerta še kako dobrodošla.                                                                                         

Vsi nastopajoči in obiskovalci  koncerta  so  ob koncu skupaj zapeli  pesem Vsakdo mora imeti prijatelja.                                                                                                                  

 Koncertu je prisluhnilo veliko ljudi domače župnije in širše. Vsem tem so  ob izhodu iz cerkve člani Župnijske  Karitas  izročali  manjše darilce.         
Besedilo in foto : Franci Klemenčič               

 

Priprava adventnih venčkov

Okrog 30 vernikov in vernic radgonske župnije je v ponedeljek  27. novembra popoldne v Trstenjakovem domu izdelalo preko 80 adventnih vencev. Ti bodo na  voljo vernikom  v soboto 2. decembra pri večerni maši ter v nedeljo 3. decembra pri obeh dopoldanskih mašah. Ob tem bo  pri vseh mašah opravljen tudi blagoslov vencev. Vsa zbrana sredstva od adventnih vencev bodo v radgonski  župniji namenili tukajšnjemu Župnijskemu Karitasu. Župnik Franc Hozjan pa je napovedal, da bodo tudi vsi  darovi zbrani med mašami to v soboto in nedeljo, namenjeni za  Župnijsko Karitas. V soboto 2. decembra po večerni maši pa bo blagoslov  večjega venca pred  radgonsko cerkvijo in slovesen prižig prve sveče.  Ostale bodo prižigali naslednje tri sobote.     

Adventni vence je uvedel v letu 1839. evangeličanski pastor Johann Henrich Wichern  v šoli v revni hamburški četrt. V  »naših« družinah, kjer so člani vsaj malo verni, bo skozi ves advent »prisoten« adventni venec.                                                                                                           
Skoraj ni moč verjeti, da so se adventni venci pričeli množično pojavljati   po družinah na območju Slovenije komaj po letu 1980 (prav je zapisano).                                                                                                                                                          

 Iz interneta povzemamo: »Za kristjane je advent čas  priprave na božič. Ta priprava pa ni toliko v čiščenju stanovanj, še manj v nakupih; ta priprava je v molitvi, v dobrih delih, v tihi zbranosti, kajti če se božični dogodek ne zgodi v kristjanovem srcu, je bil ves advent in vse  božično slavje zaman - navadna potrata časa.«                               

Kdaj so adventne nedelje ? Prva  je v času med 27. novembrom in 3. decembrom; druga  med 3. in 10. decembrom; tretja  med 10. in 17. decembrom in četrta med 17. in 24. decembrom. Letos bo  prva adventna nedelja  3. decembra,  naslednje pa bodo 11., 17. in 24. decembra.  

27.11.2023                                                                     

Franci Klemenčič