Ob koncu Dajnkovega simpozija je škof dr. Peter Štumpf daroval še sveto mašo 

V  petek 9. junija  je bil v Muzeju Špital  v Gornji Radgoni  Dajnkov simpozij.  Rojak Peter Dajnko, ki je bil rojen 23. aprila 1.787 v Črešnjevcih v radgonski župniji in je umrl 22. februarja v Veliki Nedelji (tu je tudi pokopan) je bil duhovnik, nabožni pisatelj,  jezikoslovec, šolski nadzornik, zbiratelj kulturne dediščine, pisec učbenikov, čebelar, zgodovinar in avtorja pisave Dajnčica. Na celodnevnem druženju,  je sodelovalo kar 19 različnih predavateljev. Vsi ti so s svojega vidika predstavili  radgonskega rojaka. Celotno gradivo s posveta pa bo  čez čas izdano v posebnem zborniku.  Posvetu sta prisluhnila tudi župnik Franc Hozjan in katehistinja Nataša Preglav. Med udeleženci pa je bila tudi  Radgončanka Vera Granfol poslanka Državnega zbora Republike Slovenije.

 Za zaključek simpozija na visoki kvalitetni ravni, je v cerkvi svetega Petra v Gornji Radgoni murskosoboški škof dr. Peter Štumpf ob 19. uri daroval sveto mašo. Ob tem sta somaševala še beltinski rojak dr. Vinko Škafar  in  Franc Hozjan radgonski župnik. Maše se je udeležila tudi večina predavateljev simpozija, med njimi je bila tudi  radgonska županja  Urška Mauko Tuš. 

Dajnkova rojstna hiša  v Črešnjevcih danes velja za lokalno znamenitost, saj je ena od redkih  ohranjenih tipično panonskih hiš izdelanih iz tramov in obdanih z ilovico ter kritih s slamo. V hiši je etnološka zbirka in zbirka Petra Dajnka.                             

Dodajamo še podatek o številu ljudi, ki ta čas na območju vse Slovenije  nosijo  priimek Dajnko. Po statističnih podatkih je v Sloveniji 55 ljudi s priimkom Dajnko. Gre za priimek, ki je v vsaj Sloveniji na  7.146. mestu. Na območju Pomurja ima  priimek Dajnko  vsega 9 ljudi. Ta priimek je v Pomurju na 1.5811 mestu.              

 

Besedilo in Foto: Franci Klemenčič