Avtor: HB Objavljeno: 27. 03. 2022

»Naši« Skavti so spet zbirali  stari papir

V letu 1996 je bilo v Župniji svetega Petra Gornja Radgona ustanovljeno skavtsko združenje. Ta čas je  v to  vključenih okrog 70 mladih iz domače in sosednjih župnij Apače, Kapela, Križevci pri Ljutomeru in Radenci.                                                                   

Radgonski skavti so v soboto 26. marca spet opravili akcijo zbiranje starega papirja. Zabojnik je bil postavljen pod vznožjem cerkve v bližini tamkajšnjega transformatorja.  Čisti izkupiček iz akcije, ki sicer ne bo posebno velik, bodo ti porabili za svoje dejavnosti skozi poletno dejavnost. Kaj vse bodo letos  opravili je odvisno od ukrepov povezanih s korono.                                                                                                           

Vodstveni  iz združenja  so še nam povedali, da so se prijavili na nedavni razpis proračunskih sredstev Občine Gornja Radgona. Namreč občina Gornja Radgona  jim že nekaj let nazaj   namenja določena sredstva. Znesek še sicer ni znan.  Prav gotovo pa jih bo občina finančno podprla, saj izpolnjujejo  razpisne pogoje.                  

Omeniti moramo, da je radgonsko skavtsko združenje lani obeležilo 25 letnico svojega dela. Ob tem je to izdalo tudi 30 strani obsegajočo knjigo spominov z naslovom Držimo skupaj. V tej so objavljene številne fotke njihovega delovanja skozi  vse 25 let.

Dodajamo še, da je bilo združenje slovenskih katoliških skavtov in skavtinj  ustanovljeno v letu 1990. V Sloveniji je v skavtsko združenje vključeno okrog 5.200 članov in članic.   Sicer pa  skavti v starosti 6 do 7 let nosijo ime bobri in bobrovke, med 8 in 10 let  volčici in volkuljice, med 11 in 15 let so izvidniki in vodnice med 16 in 21 let  so popotnice. 

Pričakovati je, da bo radgonsko skavtsko združenje v naprej nekoliko bolj dejavno, kot je bilo v zadnjih dveh letih. Korona ukrepi so jih prav gotovo »utesnjevali«.

Besedilo in foto : Franci Klemenčič