ŽUPNIJA SVETEGA PETRA
GORNJA RADGONA

DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2012    

Koledniki v župniji
Koledovanje ali Trikraljevska akcija postaja tradicionalna na slovenskih tleh. Drugo leto zapored poteka tudi v radgonski župniji.
več >>>
Jaslice v župnijski cerkvi
Pred glavnim oltarjem v župnijski cerkvi so kot vsako leto, postavljene velike in lepo urejene jaslice. 
več>>>
16. december: sprejem "LUČI MIRU" za celotno mariborsko nadškofijo
Skavti župnije sv. Petra iz G.Radgone so na Dunaju prejeli Luč miru iz Betlehema in jo prineslo v Slovenijo za območje škofij Celje, Maribor in Murska Sobota. 
več>>>
6. december: Obisk Miklavža
Na dan sv. Miklavža, je ta dobri mož obiskal in obdaril tudi otroke radgonske župnije. Prisotni otroci so se obiska Miklavža razveselili in ob tem tudi obljubili, da bodo ostali v naprej pridni.
več>>>

1. december: Adventne delavnice skavtov
V organizaciji skavtov župnije svetega Petra Gornja Radgona in ob sodelovanju vse bolj dejavnega Mladinskega centra Gornja Radgona, je bila v soboto 1. decembra na tržnici v Gornji Radgoni, organizirana delavnica za izdelavo adventnih vencev.   več>>>
30. november: koncert župnijske KARITAS
Župnijska KARITAS je že enajstič pripravila dobrodelni koncert pod geslom "Vsakdo mora imeti prijatelja". Vsa zbrana sredstva Karitas namenja za pomoč ljudem iz domačega okolja.  Slike in tekst sta prispevala Franci Klemenčič in Marjan Slavič
26. november: Priprave na "teden karitas"
Za uvod v teden karitas je v ponedeljek 26. novembra potekala v Trstenjakovem domu posebna delavnica za izdelavo adventnih vencev. Te je poleg članov Karitasa,  pomagalo izdelovati še nekaj drugih radgonskih vernikov.  
več>>>

19. november: Marijina romarska pot po radgonski župniji
Pod vznožjem cerkve svetega Petra v Gornji Radgoni že nekaj časa stoji pano z napisom Marijina romarska pot. Le ta vodi tudi skozi župnijo sv. Petra.
več>>>
10. november: Na plenumu preko 100 skavtov
V soboto 10. novembra popoldne se je v Trstenjakovem domu ob radgonskem župnišču zbralo nekaj čez 100 mladih skavtov območja vse Slovenije. Šlo je za tradicionalni jesenski svet združenja slovenskih skavtov.  več>>>
4. november: srečanje zakoncev jubilantov
Letošnje srečanje zakoncev jubilantov je bilo na zahvalno nedeljo. Udeležilo se ga je 31 parov. 
več >>>

21. oktober - misijonska tržnica
Letošnjo misijonsko tržnico so pripravili mladi, ki se pripravljajo na sveto birmo. Vernikom so ponujali pecivo, pečenj kostanj, spominke in ... več>>>
20. oktober - skavti zbrali 5 ton papirja
Radgonski skavti, ki občasno popestrijo nedeljsko bogoslužje v radgonski cerkvi svetega Petra predvsem pri mladinski maši, namenjajo tudi posebno skrb čistemu okolju.   več>>>
14. oktober - molitveno srečanje bratovščine ŽRV
V nedeljo 14. oktobra popoldne je bilo v Turnišču v tamkajšnji cerkvi molitveno srečanje vernikov območja Škofije Murska Sobota Med sveto mašo pa je škof Peter bogoslovca Borisa Kučka, posvetil za diakona.   
več>>>
14. oktober - blagoslov obnovljenega križa na pokopališču

V nedeljo 14. oktobra sta  radgonski župnik in  kaplan  opravila na »zgornjem« radgonskem pokopališču blagoslovitev obnovljenega križa.   več>>>
23. september: Sprejem otrok, ki so v počitnicah redno obiskovali svete maše
Na slomškovo in istočasno tudi  katehetsko nedeljo, je g. župnik namenil pozornost tudi veroučencem, ki so v času počitnic redno obiskovali nedeljske sv. maše in jih ob tej priložnosti obdaril.    več>>>
17. september: Podoba Matere Marije Čestohovske v radgonski  župniji
V okviru prizadevanj za življenje in proti vsaki obliki kulture smrti je je bila v ponedeljek 17. septembra dopolde v Lendavo pripeljana podoba Matere Marije Čestohovske. S tem je podoba Matere Marije Čestohovske pričela tridnevno pot po Sloveniji.
več>>>
16. september:Tradicionalna sveta maša v lomanoški kapelici
Kapelica v Lomanošah je posvečena povišanju sv. Križa, zato že od leta 1999 tradicionalno  drugo nedeljo v mesecu septembru obhajajo sv. mašo. 
več>>>
14. avgust - peš romanje v Turnišče
Sedem pogumnih se je na dan pred praznikom Marijinega vnebovzetja odpravilo na peš romanje v Turnišče, kjer so se udeležili polnočne sv. maše. 
nekaj utrinkov s poti>>>
14. avgust - košnja trave na cerkvenem hribu
Cerkev svetega Petra v Gornji Radgoni stoji na gričku, katerega strmina  je taka, kot je skoraj ni v nobenem kraju v župniji. Zato se košnja trave zmore opravljati le ročno  oz. na način naših babic in dedkov.  več>>>
29. junij - Petrovo, oratorij in 35 let mašništva Franca Hozjana
Zadnji teden v letošnjem juniju je bil v župniji svetega Petra Gornja Radgona zares živahen. V torek  26. junija je  »stekla« tridnevnica ob letošnjem župnijskem prazniku Petrovem, prav tako pa se je 130 otrok in 2o animatorjev ves teden družilo v oratoriju.    več>>> 
25. junij -  romanje pevcev k sv. Roku
Kot je bila že vrst let do sedaj tradicija, so  tudi letos na državni praznik 25. junija romali pevci mešanega pevskega zbora sv. Petra iz  Gornje Radgone . Letošnja romarska pot jih je vodila v Šmarje pri Jelšah z namenom da si ogledajo župnijsko cerkev in cerkev sv. Roka , ki stoji  na hribu   nad samim mestom , ter samostan in staro lekarno v Olimju.  več teksta>>> 
galerija slik

7. junij - telovska procesija
Praznovanje svetega rešnjega telesa je tradicionalno povezano s slovesno telovsko procesijo. To tradicijo ohranjamo tudi v radgonski župniji. 
več>>>

 

31. maj - zaključek šmarnic
Šmarnice  v maju ob kapelicah po vaseh, so  prispevale k poglobljenem druženju ljudi raznih generacij, saj se jih je udeleževalo veliko otrok, pa tudi odraslih.    več>>>
12. maj - izpoved vere devetošolcev
Ob zaključku verouka in izpovedi vere devetošolcev, so jim njihovi animatoji v igri prikazali, da bi se zavedali,   kaj vse je Bog za nas že storil in kakšne ponudbe vse bodo pred njimi v življenju. Kaj bodo izbrali?
Po maši pa so se devetošolci, starši in animatorji zbrali v igralnici trstenjakovega doma ter ob torti in soku nadaljevali praznovanje.
<<videoposnetek>>
27. maj - že 39. srečanje starejših
V župniji vsako leto na binkoštno nedeljo pripravijo srečanje vernikov, ki se zaradi starosti ali zdravstvenih težav ne morejo redno udeleževati svete maše. 
več>>>

20. maj - prvo sveto obhajilo
Prvo sveto obhajilo je prejelo 37 otrok. Na prejem zakramenta so se otroci pripravljali tri leta. 
več>>>


 

20. maj - Podelitev slomškovih bralnih priznanj
V župniji je bilo po zaslugi kaplana Gregorja Šemrla  in študentke  Ine Zamuda  letos organizirano spet branje knjig za Slomškovo bralno priznanje. Vsak udeleženec je moral prebrati   najmanj tri za to izbrane knjige.  več>>>

6. maj - sveta maša za gasilce
Sv. Florijan je zavetnik gasilcev, zato se ob njegovem godu običajno darujejo svete maše tudi za gasilce.  Letos je bila ta na Meleh, za vse gasilce radgonske župnije. 
več>>>

 

 

25. april - srečanje prvoobhajancev
V ponedeljek, 23. aprila in v sredo, 25. aprila so se v Trstenjakovem domu zbrali naši letošnji prvoobhajanci in starši. Poslušali, zaigrali, narisali, zapeli in upodobili so zgodbo o izgubljenem sinu. Zakrament svete spovedi je vrnitev v Božji ljubeč objem, tako kot se je izgubljeni sin, ko je zapravil vse premoženje, vrnil domov k očetu. Otroci in starši so se ob tej čudoviti podobi ljubečega in milostljivega Boga pripravili na prejem prve svete spovedi. 
več>>>
24. april - Petrove urice
Letošnje Petrove urice so stekle zadnji  torek v aprilu. Nadaljevale pa se bodo vsaki torek  do pričetka počitnic
več >>>
21. april -  zakrament sv. birme prejelo 51. mladih
V župniji Svetega Petra Gornja Radgona je v zadnjih letih  birmovanje vsako leto. Gre za zakrament potrditve v veri, zato ta sovpada z duhovno zrelostjo. V glavnem se zakrament svete birme zato podeljuje ob koncu osnovno šolskega izobraževanja. Temu je tudi v radgonski župniji tako. K birmi pristopajo »pri nas« v glavnem učenci 9. razreda osnovne šole Gornja Radgona.   
več>>>
17. april - kanonična vizitacija župnije
V torek 17. aprila je našo župniji sv. Petra v Gornji Radgoni obiskal  mursko soboški škof g .Peter Štunf z namenom da opravi kanonično vizitacijo. Kanonična vizitacija je v župniji vsaka štiri leta in zajema delo celotne župnije in vseh v župniji delujočih skupin .   več>>>
velikonočno praznovanje v sliki
Na sobotni dan so duhovniki opravili blagoslov velikonočnih jedi po vaseh vse župnije, zvečer pa je sledila velikonočna vigilija s slavjem luči. Velikonočno jutro pa se je začelo z vstajensko  procesijo in nadaljevalo s slovesno sveto mašo.    več>>>

cvetna nedelja - križev pot mladih
Skavti, birmanski in oratorijski animatorji ter Biseri so izvirno in duhovno bogato pripravili postaje križevega pota v naravi. V cerkvi pa pristopili k zakramentu svete pokore ter tako prejeli odpuščanje, veselje, notranji mir in Božjo ljubezen.
več>>>

 

 

cvetna nedelja - 10 meterski bresmec
Po pripovedovanju najstarejših radgonskih vernikov, so v času do druge svetovne vojne fantje v naši župniji tekmovali, kdo bo prinesel na cvetno nedeljo k blagoslovu večji bresmec.
več>>>

 

 

24. Materinski dan
Mladi, otroci in najmlajši so rekli HVALA!. Hvala za mamico, očeta, za družino. Hvala za dedka in babico. Hvala za LJUBEZEN. 

25. februar: duhovno srečanje članov ŽPS ljutomerske dekanije
Na prvo postno nedeljo so se zbrali v Veržeju člani vseh Pastoralnih svetov dekanije Ljutomer, med katere sodi tudi naša župnija. Na predavanju ki je potekalo v Marjanišču v Veržeju je bilo prisotnih štiriinštirideset slušateljev in duhovniki iz celotne dekanije, ob navzočnosti dekana g. Andreja Zrima.
več>>>
1. februar: dekanijsko srečanje duhovnikov
 
Po besedah Andreja Zrima, župnika v Ljutomeru, sicer dekana Dekanije Ljutomer se duhovniki območja Škofije Murska Sobota  vsako prvo sredo v mesecu opravijo druženje, imenovano rekolekcija. V času adventa in posta gre za srečanje na nivoju Škofije Murska Sobota, v ostalih  obdobjih leta pa po dekanijah. 
več>>>
7. januar: Trstenjakov pohod
Ob obletnici rojstva akademika dr. Antona Trstenjaka je planinsko društvo G.Radgona v sodelovanju z osnovno šolo dr. Antona Trstenjaka iz Negove pripravilo že 8. tradicionalni pohod. 
več>>>

6. januar 2012: Koledniki tudi v radgonski župniji
 
V letošnjem božičnem času so koledniki obiskovali tudi družine v naši župniji in zbirali darove za slovenske misojonarje.

več>>>