DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2019

30. junij:  Pater Jože (Anton) Osvald obeležil zlato mašo                                                                           
 tekst in slike: F.Klemenčič

Pater Jože Osvald rojen 14. marca 1939. leta iz Lomanoš v župniji svetega Petra Gornja Radgona je bil v duhovnika posvečen 29. junija 1969. leta. Torej  naš rojak letos obeležuje  50 letnico mašništva – zlato mašo.    
V nedeljo 30.junija je  bila maša, katere začetek je bil ob 9,30 uri opravljena prav z namenom  obeležitve   okrogle obletnice. Mašo je daroval pater dr. Igor Salnič iz Ptuja. Ob tem so somaševali štirje duhovniki, med njimi je bil tudi jubilantov brat Janez Osvald. Imenovani je opravil zlato mašo že pred tremi leti, a še vedno vodi župnijo Laporje pri Slovenski Bistrici.   

Povedati velja, da  so iz radgonske župnije še aktivni duhovniki Ciril Kocbek (10.8.1945) iz Rodmošec. Ta  vodi župnijo Kungota. Tudi pater dr. Edvard Kovač, ki je rojen 7. novembra 1950. let, poudarja, da je  Radgončan. Davorin Vreča roj. 3.1.1969 je Radgončan. Vodi pa župnijo Čadram Oplotnica. Danijel Lasbaher roj. 17.10.1977 iz Polic pa je župnik v  župniji Mariboru – Tezno. Martin Dolamič Konrad roj. 17.2.1979 je župnik v Lendavi. Dr.  David Kraner roj. 20.8.1990 iz Ivanjševcev  deluje v programskem svetu verskega tednika Družina. Tako se lahko radgonska župnija zares  pohvali, da je  župnija, ki ima številne duhovnike. Ta čas sicer ni nobenega mladega fanta  na izobraževanju.                           

Povedati velja, da je v letu 1956 končalo četrti razred nižje gimnazije  v Gornji Radgoni le nekaj čez dvajset dijakov. Med temi pa so teologijo končali  kar trije mladi fantje. Poleg bratov Janeza in patra Jožeta Osvalda, je bil to še tudi prof. dr. Jože  Bajzek iz Boračeve v župniji Radenci. Tudi imenovani je letos obeležil zlato mašo.  Po »zlati« maši je pater Jože Osvald vsakemu, ki mu je čestital ob jubileju, izročil rožni venec. Vsi udeleženci pa so bili deležni na ploščadi pred cerkvijo brezplačnih napitkov in prigrizkov. Številni sorodniki in znanci iz Lomanoš, pa so se nato odpravili na skupno kosilo v Gostišče Križan na Spodnjo Ščavnico. Popoldne pa je bilo še druženje ob kapelici v Lomanošah.      

 Ob tem še dodajamo, da živi na območju vse Slovenije 224 ljudi s priimkom Osvald in da jih je od tega na območju Škofije Murska Sobota 26.