DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2019

25. junij:  RADGONSKI CERKVENI PEVCI SO PREPEVALI V CERKVI SV. DUHA NA OSTREM VRHU
 tekst in slike: M.Slavič
 Radgonski mešani pevski zbor župnije sv. Petra iz Gornje Radgone ,katerega šteje članstvo 23 pevcev, deluje nepretrgoma pod vodstvom neumornega zborovodja in organista Karla Korošca že od leta 1990. V vseh teh letih  delovanja se je v radgonski župniji zvrstilo mnogo dogodkov, katere so radgonski cerkveni pevci oplemenitili s svojim prepevanjem cerkvenih in ljudskih pesmi. A kljub volji in trudu , ki ga vlagajo v same vaje, ki jih imajo ob četrtkih v prostorih Trstenjakovega doma in prepevanju ob nedeljskih mašah in drugih dogodkih v župniji se najde tudi čas za kakšno sproščeno, veselo druženje.

Že vrsto let tradicionalno na praznik« Dan državnost« 25. junija organizirajo izlet za pevce in pevke. Letos so tako rajžali v župnijo Sveti Duh na Ostrem vrhu, ki leži v Občini Selnica ob Dravi, tam so si ogledali romarsko- župnijsko cerkev sv. Duha. Cerkev so začeli po naročilu Anne Crescentije Štubenberske graditi na tem mestu leta 1667. Svetišče je bilo posvečeno in s tem tretji Božji osebi v varstvi izročeno 7. julija 1709. Osemdeset let pozneje so tu imeli že lokalijo, ki je 4. julija 1892 leta postala samostojna župnija Graško-Sekovske škofije. Pred prvo svetovno vojno je župnijska skupnost štela 1300 prebivalcev. Leta 1919 je župnijo nova meja med Republiko Avstrijo  in Kraljevino Jugoslavijo » prepolovila«, danes premore še nekje 400 prebivalcev.

Izletniško- romarsko pot jih je peljala preko meje v sosednjo Republiko Avstrijo , kjer so se ustavili v okrožju Leibnitz v družinski kleti Krainer » Toso«. Tam so bili deležni poskušnji in degustiranju vrhunskih vin, ogledali pa so si tudi družinske vinograde, ter moderno klet s polnilnico.

Svojo pot so nadaljevali do bližnjega mesta Gamlitz. Obiskali so župnijsko cerkev, katere sta zavetnika apostola sv. Peter in Pavel. Ob tej priložnosti so prebirali litanije in prepevali pesmi v slavo in čast sv. Petru in Pavlu.

Da pa se nebi dan prehitro končal so se ob poti še ustavili ter ogledali veličasten grad v Leibnizu, ter mogočno obokano vinsko klet, katere njena starost šteje 300 let.

Ob vrnitvi še je samo ostala zahvala Bogu za lepi preživeti dan.