DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2019

 junij:  Črešnjevci 100 let Šantlove kapele
 tekst in slike: F.Klemenčič

V  župniji svetega Petra  Gornja Radgona je  poleg župne cerkve  in podružne cerkve Svete Marije na Spodnji Ščavnici še, 11 kapelic. To sta v Črešnjevcih  Šantlova, ki je posvečena Srcu Jezusovem in Zemljičeva, ki je posvečena Sveti družini. V Policah, v Podgradu in Meleh so kapele posvečene  Materi Božji, v Ivanjševcih ob Ščavnici,  je posvečena  Sveti družini, v Lomanošah in Stavešinskem Vrhu, sta kapeli posvečeni Svetemu križu, v Orehovcih, je posvečena  sveti Mariji in v Orehovskem Vrhu ter Stavešincih sta posvečeni Brezmadežni devici Mariji. Po radgonski župniji so še številni drugi sakralni objekti. Vsi ti so v glavnem dobro vzdrževani in obnavljani.                                                                                                                       
V nedeljo 16. junija, na tako imenovano  nedeljo Presvete Trojice, je Franc Hozjan, radgonski župnik  v Črešnjevcih daroval sveto mašo s pričetkom ob 11. uri v spomin na 100 letnico postavitve Šantlove kapelice. To so na ozemlju Šantlovih v letu 1919 zgradili  v spomin padlih domačinov v prvi svetovni vojni in v zahvalo  tistih, ki so se iz te vojne vrnili. Kapelico,  sta v letu 2003 zakonca Terezija (potomka Šantlovih) in Alojz Klemenčič iz sosednjega Noričkega Vrha, temeljito obnovila. Od tega leta naprej  poteka v kapelici tudi majska šmarnična pobožnost. V letu 2017 je bilo v obnovo kapelice vloženo  ponovno precej denarja. Takrat je  bilo urejeno tudi električno zvonjenje. Prav Frančika Knaflič, ki je bila sicer zvonarka, je bila prva deležna tega zvonjenja.

Zaradi visoke temperature, šlo je za preko 30 stopinj Celzija, je bila tokratna  maša  darovana v nekaj čez sto metrov oddaljenem gasilskem domu. Pri maši  je bilo prisotno preko 110 krajanov Črešnjevcev in iz okoliških območij. Za uvod so nastopili tamburaši KUD Peter Dajnko iz Črešnjevcev. Samo Mašo pa je popestril mešani cerkveni zbor, ki ga vodi Nataša Preglav.

Za uvod  pa je krajan Jaka Zorko predstavil čas med prvo svetovno vojno in obdobje po vojni. Ta je tudi omenil, da je Gradbeništvo Kaučič spet vložilo veliko napora in sredstev za obnovo notranjosti kapelice. Sicer pa so sredstva za vse potrebno v zvezi s tokratnim druženjem in pogostitvijo vseh zbranih, prispevali številni krajani in drugi donatorji. Božjo besedo med mašo so prebirali številni domačini. Vsem pa je bilo omogočeno, da so pristopili k prejemu svetega obhajila.

Župnik Franc Hozjan, ki je daroval mašo za žive in pokojne krajane Črešnjevcev, se je organizatorjem zahvalil za povabilo in vso skrb pri organizaciji tokratnega    spominskega druženja.                                                                                                          

 <slike>