DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2019

26. maj:  V avstrijski Radgoni je bila maša vernikov obeh Radgon
 tekst in slike: F.Klemenčič
 

V spomin  na nekoč enovito župnijo Radgona se verniki  župnije svetega Petra Gornja Radgona in župnije Janeza Krstnika avstrijske Radgone  od leta  2014, srečajo dva krat letno. V maju je srečanje na avstrijski, v oktobru pa na naši, strani. Avstro – ogrski cesar Franc 1. je namreč enovito župnijo razdelil z odlokom 22. maja 1811.

 V nedeljo 26. maja  zvečer  so se verniki obeh župnij srečali v Marijini cerkvi v avstrijski Radgoni. Mašo je daroval Franc Hozjan, radgonski župnik. Somaševala pa sta  župnik v avstrijske Radgone Thomas Babski in tamkajšnji duhovni pomočnik  Slovenec  pater Modest Merkoča OSB. Mašo je popestril mešani cerkveni  pevski zbor župnije svetega Petra, pod vodstvom Karleka Korošca. Na orgle pa je igrala »naša« katehistinja Nataša Preglav. Božjo besedo so prebirali verniki obeh župnij in to vsak v svojem jeziku. Maša je potekala v slovenskem in nemškem jeziku. Prevod je opravila dr. Andreja Zemljič.

Po maši so bili zbrani na ploščadi pred cerkvijo deležni prigrizkov in napitkov.   V začetku letošnjega oktobra bo srečanje vernikov župnij obeh Radgon v Gornji Radgoni. Čez leto pa  bo to druženje spet na avstrijski strani.