DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2018

ZAČETNA STRAN

Miklavž obiskal otroke

 tekst in slike: F. Klemenčič

Letošnji organizatorji obiska svetega Miklavža s spremstvom  v radgonski cerkvi  v sredo petega decembra zvečer, to je na predvečer  dneva ko goduje sveti Nikola oz. Miklavž, so bili radgonski skavti. Ugotovili smo, da so organizatorji pripravili preko 200 daril, ki jih je Miklavž razdelil med prisotne predšolske otroke in otroke nižje stopnje radgonske osnovne šole, brezplačno. Radgonski ministranti in člani radgonskega  otroškega cerkvenega pevskega zbora Sončni žarki, ki ga vodi  katehistinja Nataša Preglav, pa so bili deležni še posebnih darilc. 

Pred prihodom Miklavža in  angelov, ki so Miklavža spremljali, so zbrani v cerkvi  skupaj s pevci otroškega zbora Sončni žarki zapeli pesem Pridi sveti Miklavž.

Prav gotovo lahko rečemo, da je bil  letošnji Miklavžev obisk v radgonski cerkvi, kot je to že nekaj let nazaj, v glavnem namenjen druženju, ne pa obdarovanju, saj so bila darila v smislu današnjega časa, skromna.  Ugotovili smo, da sveti Miklavž tokrat ni dovolil vstopa parklju v radgonsko cerkev.

Sveti Nikolaj, tudi sveti Nikola iz Mire ali sveti Miklavž, je  krščanski svetnik, ki se je rodil ob koncu 3. stoletja.  Šlo je za dobrodelnega človeka svojega časa. Njegova dobrodelnost je ohranjena v današnji čas. V polpreteklem času je bilo Miklavževanje zapostavljeno.

V Sloveniji je  Miklavž oz. Nikolaj, drugi svetnik po številu posvečenih cerkva. Na prvem mestu so cerkve posvečene Devici Mariji. Tudi mursko soboška škofija je med tistimi, ki ima stolno cerkev posvečeno svetemu Nikolaju.