DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2018

ZAČETNA STRAN

  Spomin na rojake in duhovnike

 tekst in slike: F.Klemenčič

Poleg dr. Antona Trstenjaka in Franca Puncerja, so se »spomnili« Martina Gaberca

Že nekaj let nazaj je v organizaciji radgonskega župnika Franca Hozjana ob obletnici smrti akademika dr. Antona Trstenjaka, ta je 29. septembra,  na radgonskem pokopališču krajše molitveno druženje. Radgonski rojak akademik dr. Anton Trstenjak je bil rojen 8. januarja 1906 leta v Rodmošcih, umrl pa je 29. septembra 1996 v Ljubljani. Pokopan pa je radgonskem pokopališču. Ob tem so se zbrani še vedno »ustavili« tudi ob pokopališki kapelici, kjer je  pokopan dolgoletni radgonski župniki in ljutomerski dekan, monsinjor Franc Puncer. Ob te se je obeležil Puncerjev rojstni dan, saj je bil rojen  3. oktobra 1916. Franc Puncer je umrl 11. februarja 2008.

Letošnje prižiganje sveče in krajše molitveno druženje  za akademika dr. Antona Trstenjaka in  župnika Franca Puncerja  je bilo »razširjeno«. Tokrat  je bilo opravljeno podobno druženje še ob  grobu  tragično preminulega  nekdanjega radgonskega župnika Martina Gaberca ob  njegove, 135. rojstnem dnevu. Martin Gaberc. ki je bil rojen 29. septembra 1883  na območju župnije Slovenska Bistrica,  je bil od leta 1908 do svoje smrti 6. aprila 1941 duhovnik. V Radgonski župniji je služboval od leta 1927 do svoje smrti. V svojem župnikovanju v radgonski župniji je bil zares vsestransko dejaven. Franc  Hozjan je napovedal, da pričakuje, da bo do leta 2021, torej ob  80. obletnici  smrti  Martina Gaberca v aleji velikih ob radgonski cerkvi, postavljeno obeležje v njegov spomin. Martin Gaberc je bil namreč ustreljen  kot prvi ob vdoru Nemcev v letu1941 na območje Slovenije.

Velja dodati, da so ob  molitvenem druženju vseh treh duhovnikov bili prisotni tudi člani mešanega cerkvenega pevskega zbora radgonske župniki, ki ga vodi Karlek Korošec.