DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2018

ZAČETNA STRAN

  Izlet cerkvenih pevcev 

 tekst in slike: M.Slavič

PEVCI CERKVENEGA MEŠANEGA ZBORA SV. PETRA SO BILI NA IZLETU V ZASAVJU

 Kot že vrsto let do sedaj, se je tudi letos organiziral  tradicionalni enodnevni izlet  za pevce Mešanega cerkvenega zbora v župniji Gornja Radgona.

 V župniji Gornja Radgona delujejo danes trije zbori, ki prepevajo Bogu v čast in slavo ter, s tem lepšajo in bogatijo nedeljska bogoslužja. Eden izmed njih je tudi Mešani pevski zbor župnije Gornja Radgona, ki ga vodi neprekinjeno že od leta 1990 neutrudljiva  starosta cerkvenega petja, ter organist g. Karel Korošec.

 V vseh teh letih delovanja v zboru pravijo da jih združuje pesem, prijateljstvo, ter predanost cerkvenemu petju, še posebej v domači cerkvi na domačem koru, ob nedeljskih mašah, kjer pesem najlepše zveni. Da se pa radi družijo tudi izven cerkve in vaj , ki jih imajo enkrat tedensko v Trstenjakovem domu, pa radi gredo tudi na kakšen izlet, ki ga že vrsto let tradicionalno organizirajo prav na državni praznik »Dan samostojnosti » 25. junija. Letos so tako spoznavali kraje in lepote Zasavja.

  Prvi  postanek so imeli v Zagorju  ob Savi, kjer so ob razlagi in predstavitvi spoznali družbenoekonomski pomen rudarskega kraja skozi zgodovino, ter sedanjost Zagorja ob Savi. Obiskali so tudi farno cerkev, ki je posvečena sv. Petru in Pavlu, tam jih je sprejel g. župnik Maksimiljan Jani Tušak, ki je velikodušno, predstavil zgodovino cerkve,  ter sedanji vidik in organiziranost župnije. Po obisku mesta Zagorje ob Savi so vrli radgonski pevci pot nadaljevali ob reki Savi, kjer so občudovali lepoto narave ob reki, ki je delo božjih rok, vse do kraja Bogenšperk, ki leži v občini Šmartno pri Litiji. Tam so si ob strokovnem vodenju ogledali renesančni grad, ki je lepo obnovljen in je zaradi svoje zgodovine eden najpomembnejših kulturnih spomenikov Slovenije. V prenovljenih prostorih so si ogledali muzejske zbirke, Valvasorjevo delovno sobo in rekonstrukcijo tiskarne grafik, lovsko zbirko, geodetsko zbirko , poročno dvorano itd… . Na poti proti domu pa so se ustavili še v Žalcu , kjer so »udejanili« še zadnje načrtovano dogodivščino ogled žalske novodobne znamenitosti fontane piva »Zeleno zlato«.