DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2018

ZAČETNA STRAN

Pred 112. leti je bil rojen akademik dr. Anton Trstenjak

 tekst: F. Klemenčič, slike: F.Klemenčič 

 

Svetovno znani akademik, duhovnik, antropolog, psiholog, grafolog, strokovnjak za barve, dr. Anton Trstenjak, je bil rojen 8. januarja 1906 v kraju Rodmošci v župniji svetega Petra Gornja Radgona.  Torej   letos 8. januarja poteka 112 let od rojstva velikega  Slovenca, ki je umrl 29. septembra 1996 v Ljubljani in je pokopan na pokopališču v Gornji Radgoni.

Ob letošnjem Trstenjakovem jubileju se bo zvrstilo  več dogodkov. Med katerimi  posebej omenjamo  13. Trstenjakov pohod  iz pod vznožja  griča na katerem je sezidana cerkev svetega Petra v Gornji Radgoni do Trstenjakove rojstne hiše v Rodmošce  v organizaciji Planinskega društva Gornja Radgona . Pohod je bil v soboto 6. januarja. Tega se je udeležilo okrog 150 ljudi. Šlo je za ljudi, ki spoštujejo in cenijo  akademika dr. Trstenjaka in se tudi radi  gibajo v neokrnjeni  naravi. Pohodniki so bili praktično iz  območja vse Slovenije. Ti so bili deležni v Orehovskem Vrhu na domačiji Janka Knipliča prigrizkov in napitkov. To so pohodnikom postregli člani turističnega društva Majolka.

Ob rojstni hiši  v Rodmošcih so naraščajniki Planinskega društva Gornja Radgona  pripravili krajši kulturni program. Še posebno zanimivo je bilo prebrano pismo, ki ga je Trstenjak kot študent, poslal svojemu očetu ob njegovem godu. Ob druženju pri Trstenjakovi rojstni hiši je zbrane nagovoril tudi Tonček Mlinarič, predsednik Planinskega društva Gornja Radgona. Zbranim so  domačini  ponudili pohodnikom prigrizke in napitke.

Župnija svetega Petra Gornja Radgona pa pripravlja  že 13. Trstenjakove dneve. Ti bodo  v petek 12. in 19. januarja ter v soboto 27. januarja in 17. februarja.