DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2017

ZAČETNA STRAN

Že 58. romanje k Mariji na Ptujsko Goro 

 tekst: F. Klemenčič, slike: F.Klemenčič in romarji

 

V letu 1960 je  takratni gornjeradgonski župnik Franc Puncer, ki je bil takrat tudi dekan Dekanije Ljutomer, prisluhnil priporočilu mariborskega škofa dr. Maksimiljana Držečnika za organizirano romanje k Mariji na Ptujsko Goro. Po zaslugi župnika Franca Puncerja, ki je  služboval v radgonski župniji med leti 1945 in 1989 -   umrl pa je leta 2008, so verniki župnij Apače, Cezanjevci, Gornja Radgona, Kapela, Križevci pri Ljutomeru, Ljutomer, Mala Nedelja, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici  in Veržej, te tvorijo Dekanijo Ljutomer, naslednja leta zadnjo avgustovsko nedeljo, nadaljevali s podobnim romanjem na Ptujsko Goro. Letošnje, ki je bilo v nedeljo 27. avgusta, je bilo že 58. po vrsti.

Do leta 1968, tega leta je bil namreč ukinjen železniški potniški promet med Gornjo Radgono in Ljutomerom, je večina tukajšnjih romarjev odhajala na Ptujsko Goro z vlakom, pozneje pa z avtobusi ali osebnimi avtomobili.

Letos se je dekanijskega romanja  udeležilo okrog 700 vernikov. Večina jih je prišla z avtobusi. Mašo, ki se je pričela ob 10. uri,  je vodil Andrej Zrim, ljutomerski dekan sicer župnik v Ljutomeru, ob somaševanju večih duhovnikov ljutomerske dekanije. Zbrane je v pridigi med mašo, nagovoril pater Martin Gašparič. Letošnje romanje na Ptujsko Goro je imelo še posebni pomen, saj bo 1. septembra minulo natanko 80 let od kar so tukajšnjo cerkev prevzeli bratje minoriti. Ob tem pa moramo dodati, da je bila cerkev v letih 1950  in 1957 zaprta. Takratna oblast jo je spremenila  v narodni muzej.

Tudi letos so se  romarji na Ptujsko Goro  po bogoslužju v tamkajšnji cerkvi, odpravili na obiske okoliške območja. Tako so se radgonski romarji, teh je bilo dva avtobusa, odpravili na območje Slovenske Bistrice. V kraju Oplotnica so imeli skupno kosilo, sledil pa je tudi ogled tamkajšnje cerkve Čadram Oplotnica. V tukajšnji župniji je že drugo leto župnik radgonski Rojak Davorin Vreča. Župnika sicer ob sprejemu ni bilo, so pa nam povedali udeleženci romanja, da sta jih zelo lepo sprejela člana  tamkajšnjega župnijskega občestva. »Naši« romarji so nam še povedali, da je cerkev in njena okolica  v Čadram Oplotnici, zelo lepo vzdrževana.