V Črešnjevcih se je pred  230 leti  rodil Anton Krempl

V hiši v Črešnjevcih 236 tik ob cesti, ki vodi iz Gornje Radgone preko Noričkega Vrha za  Police, se je 29. januarja 1790 rodil duhovnik Anton Krempl. Gre za duhovnika, ki se je veliko ukvarjal s pisateljevanjem, pesništvom,  bil pa je tudi domoljub in narodni buditelj. Tako je pred dnevi poteklo 230 let od njegovega rojstva. Pokojnik, ki je  umrl v 54. letu starosti in je pokopan na pokopališču v Mali Nedelji, je najbolj poznan po svojem  delu Dogodivšine štajerske zemle z posebnim pogledom na Slovence (pravilno je zapisano!).

Anton Krempl  se je med prvimi na območju sedanje Slovenije lotil pisanja v gajici in pisanja v domačem ljudem znanem jeziku, torej v prleškem narečju. Danes pogosto pozabljamo vrednote Antona Krempla za prebujanje slovenskega duha in sploh za kulturno rast Slovencev  tistega časa.

Na rojstni hiši Antona Krempla v Črešnjevcih, ki je sicer lepo vzdrževana,  je bila v letu 1974, to je ob 130. letnici njegove smrti, nameščena spominska plošča. Osrednji takratni govornik je bil akademik dr. Anton Slodnjak. Ob tej priliki pa je dr. Rudolf Trofenik, rojak iz Male Nedelje, sicer takrat živeči v Münchenu, opravil tudi ponatis knjige Dogodivščine štajerske zemle s posebnim pogledom na Slovence.

tekst in slike: F.Klemenčič

 

Antonu Kremplu v spomin stoji pri Mali Nedelji  ob tamkajšnji cerkvi spomenik. Spodaj navedeni verzi na spomeniku, so »delo«  slovenskega pesnika Antona Aškerca.

 Počivaj mirno, narodnjak, v gomili častni svoji, davni!
 Saj zemlja je slovenska tu,  kjer spavaš ti, Anton naš slavni !
A narod le – učiš nas ti –  ki zemljo svojo ljubi, brani,
 ki dela, trudi se za njo,zasluži, da si jo ohrani.