dr. Jože Bajzek: Jaz sem kruh življenja

V petek 17. januarja zvečer so se v Trstenjakovem domu nadaljevali letošnji že 15. Trstenjakovi večeri. Tokrat je bil gost teolog, sociolog, duhovnik, visokošolski učitelj, redovnik, salezijanec dr. Jože Bajzek. Gost je »naše gore list«, saj je bil rojen (19.3.1942) v Boračevi, nižjo gimnazijo (1952 – 1956) pa je obiskoval v Gornji Radgoni. Tematika večera, Jaz sem kruh življenja, je bila namenjena vsem generacijam. Za uvod je zapel nekaj pesmi mešani cerkveni pevski zbor radgonske župnije, ki ga vodi Karel Korošec, prebrana  pa je bil tudi odlomek o kruhu.

Priznani svetovni strokovnjak, ki je živel več kot trideset let v Rimu, kjer je bilo visokošolski predavatelj, zadnjo leto pa živi v Veržeju v tamkajšnjem »kloštru«, je  na zares strokovni način predstavil pomen  pravega kruha  in »kruha« za naše zveličanje. Za uvod je  dr. Bajzek poudaril, če v življenju hočemo vedeti kam gremo, moramo vedeti, kje smo.  Danes ko  kruhu  ne dajemo pomena, ki mu gre, imamo več deset vrst različnega kruha. Nedaleč nazaj smo poznali le črni in beli kruh ter še za priboljšek žemlje. Ob tem je predavatelj tudi predstavil Cankarjevo črtico Sveto obhajilo.  V krajšem  izseku filma je dr. Bajzek predstavil kaj pomeni hrana za otroke območja, kjer vlada velika lakota. Tu je veliko cenjena tudi hrana, ki  bi sicer šla  za odpad. Po njegovem je na svetu dovolj hrane za vse ljudi, toda vseeno na  številnih območjih je zares primanjkuje. Skozi vse večerno druženje pa je bila rdeča nit namenjena Jezusu, ki je poudarjal, da je on Kruh življenja.

Ob koncu pa je župnijsko občestvo pod vodstvom dejavne  katehistinje Nataše Preglav prikazalo dvoje fotografij iz časa Bajzekovega  obiskovanja nižje gimnazije v Gornji Radgoni.

Fotki sta ga presenetili, je povedal.

tekst in slike: F.Klemenčič