Pesem Radgončana Oj, Triglav, moj dom  prvič  zapeta pred 125 leti                                   

Ob 100. obletnici  Planinske zveze Slovenije, to je bilo leta 1993, je  Ciril Ambrož  izdal knjigo Prlekija. V tej  je tudi prispevek Slavka Klinarja o avtorstvu besedila pesmi Oj, Triglav moj dom. Ta poudarja, da je pesem Oj, Triglav, moj dom, ki  je  bila v letu 1894, pod  imenom Slavin,  objavljena v mariborskem  bogoslovnem glasilu Lipica, delo Matija Zemljiča. Pesem je leta 1895 uglasbil dovški župnik  in skladatelj Jakob Aljaž. Ta pa je bila  prvič zapeta ob  odkritju Aljaževega stolpa na Triglavu  22. avgusta 1895, torej pred 125. leti. Zapeli   so jo Jakob Aljaž, Matej Hubad, Andrej  Gassner, Janez Klinar in Tomaž Košir.                                                                                     

Slavko Klinar poudarja, da je tekst  pesmi  za katero je avtor dobil navdih  po nemški domoljubni pesmi O Schwarzwald, O Heim, zagotovo  napisal Radgončan Matija Zemljič, ki je bil rojen 25. januarja 1873 na Ptujski Cesti. Pokojni akademik Anton Trstenjak, ki je Matija Zemljiča osebno poznal, je večkrat povedal, da je bil Matija Zemljič sin viničarjev in zato se je družina večkrat selila. Tako se za  hišo, v kateri  je bi bil rojen  Matija Zemljič, točno ne ve.               

Sicer pa je  Matija Zemljič po končani osnovni šoli v Gornji Radgoni, obiskoval gimnazijo v Mariboru in bil nato v letu 1897 posvečen za duhovnika. Po številnih kaplanskih službah; Šmartno pri Slov. Gradcu, Vuzenica, Dobrna, Čadram itd., je bil pri Sv. Juriju ob Pesnici  provizor in od leta 1914 do smrti v letu 1934 župnik pri Svetem Tomažu, kjer je tudi pokopan.  Ob tem dodajamo, da je v istem grobu pokopan še  en Radgončan, to je duhovnik Alojzij Kovačič.       

tekst in slika: F.Klemenčič