Pred 80. leti je bil blagoslovljen Svetilnik miru

V nedeljo 2. junija 1940 je  takratni nad vse dejavni radgonski župnik Martin Gaberc  ob cerkvi Sv. Petra v Gornji Radgoni, torej natanko pred 80 leti, blagoslovil  spomenik - Svetilnik  miru.

Spomenik je bil  postavljen v spomin padlim žrtvam in borcem I. svetovne vojne in  Maistrovim borcem. Načrt zanj je izdelala skupina arhitektov iz šole Jožeta Plečnika po osnutku Simona Kregarja iz Ljubljane. Umetniško delo je bilo iz brušenega pohorskega granita, visoko 6,5 m. V sredini spomenika se je dvigal 4 m visok steber z bogatim kapitelom iz belega dalmatinskega marmorja. Spomenik je nosil napis "Svetilnik - spomenik padlim žrtvam in Maistrovim borcem v Gornji Radgoni". V betonski podstavek spomenika so vzidali listino, ki jo je spisal Korl Mavrič, upokojeni radgonski osnovnošolski  upravitelj in najstarejši član posebnega odbora za postavitev spomenika. Listina je vsebovala zapise dogodkov ustreljenih upornih vojakov leta 1918 v gornjeradgonski vojašnici in delovanje Maistrovih borcev v Gornji Radgoni. Žal so spomenik že v aprilu 1941 razstrelili nemški zavojevalci, ki so prodirali v Jugoslavijo in zasedali naše ozemlje. Domačini so po letu 1945 sestavili ostanke spomenika, leta 2004 pa je bil ta obnovljen in tak še danes obstoja.

V letu 2006  so učenci radgonske osnovne šole na pobudi  takratnega ravnatelja Dušana Zagorca na praznik Dan Rudolfa Maistra, to je 23. novembra, pripravili  ob spomeniku prvič Spominsko uro. S tovrstnim spominom na Rudolfa Maistra  so  nadaljevali v naslednjih letih.