Avtor: HB Objavljeno: 2. 05. 2020

3. maj: 4, VELIKONOČNA NEDELJA

Spoštovani radgonski župljani!  

Končno lahko napišem v oznanilih spodbudno novico, ki jo pa že gotovo  vsi poznate: vrata cerkva se bodo s ponedeljkom (4. maja) spet odprla za mašo tudi za vernike. Seveda pričakovano še v zelo omejenem obsegu in ob močnih varnostnih ukrepih. Tudi nekatere druge verske dejavnosti se bodo lahko nadaljevale.

Kako bo to potekalo v petrovski župniji?

  1. Maše ob delavnikih bodo ta prvi teden do vključno petka le za vernike, ki imajo za določeni dan naročeno mašo. Maša bodo po običajnem urniku, kot smo ga bili navajeni.
  2. Nedeljske maše bodo samo v župnijski cerkvi v soboto zvečer ob 19. uri ter v nedeljo ob 7.30, ob 9.30 in ob 11. uri.  Na Spodnji Ščavnici do nadaljnjega ne bo maš! Vsake maše se bo lahko udeležilo le približno 50 vernikov. Vsaka druga vrsta bo zaprta, sedeži v ostalih klopeh bodo označeni (po dva v eni klopi). Pri glavnem vhodu boste lahko dobili »vstopnico«, ki jih bo toliko, koliko bo zaradi varnostne razdalje možno, torej 50. To bo zelo nerodno.  Nekateri boste tako morda ostali zunaj, kjer boste ob upoštevanju varnostne razdalje lahko spremljali mašo, a tudi tu velja, da je na javnem  mestu skupaj lahko le 5 oseb! Zunaj bo ozvočeno. Otroci lahko pridejo k maše le skupaj s starši in za družine ni treba paziti na razdaljo, ampak lahko sedijo skupaj v klopi.  Ljudje s kroničnimi boleznimi, vročino, kašljem in sploh šibkega zdravja, še nekaj časa spremljajte mašo doma po medijih.
  3. Upoštevati je treba vse varnostne ukrepe: obvezna maska, razkuževanje, razdalja, kar bo iz plakata na cerkvenih vratih jasno razvidno.
  4. Nadaljevali bomo lahko s krsti, ki so že dogovorjeni in pripravljeni, s porokami in tudi pogrebne maše bodo lahko. Vse seveda z omejenim številom udeležencev.
  5. Za birmo je vse bolj jasno, da bo lahko šele v jeseni, za prvo obhajilo bomo pa kaj več zvedeli ta teden. Zelo pomembna bo pripravljenost otrok in staršev, če so sledili napotkom katehetov v tem času, ko ni bilo rednega verouka.
  6. Šmarnična pobožnost bo potekala samo v cerkvi ob rednih mašah. Po vaseh ne bo šmarnic. Lahko pa spremljate šmarnice po radiu Ognjišče ali po spletu, kot je že objavljeno na župnijski spletni strani.
  7. Verouka še do nadaljnjega ne bo! Veroučenci, ki še niste navezali stika  s svojim katehetom, naredite to še ta teden, saj boste te dni dobili že nova navodila za verouk na daljavo.
  8. Bolj podrobna navodila o tej delni sprostitvi ukrepov lahko preberete v obširnem navodilu naših škofov po spletu.

V ponedeljek bo god svetega Florijana. Priporočimo se mu v varstvo pred požari in poplavami ter  mu izročimo v varstvo vse naše gasilce!

V tem času, ko smo bili zaprti za domačimi zidovi, smo srečno dokončali dva večja projekta: dobili smo nove stopnice pred vhodom Trstenjakovega doma in končana je tudi streha na severni strani župnijske cerkve. Hvala Bogu, da je vse srečno potekalo.  Imeli smo odlični in delovni ekipi, ki sta delo zelo hitro opravili!  Hvala vsem! Hvala tudi družini Preglav, ki je darovala ves potrebni les! Naj bo to spodbuda za nas, da bomo lahko čim prej poravnali oba računa!

Skrb za Cerkev: s tem, ko se odpira možnost za maše za vernike, se je odprala tudi potreba po čiščenju in razkuževanju cerkve. Na vrsti ste verniki iz Gornje Radgone. Za mesec maj prosim tiste, ki stanujete na južni strani glavne ceste, oziroma med glavno cesto MB – MS in južno priti Policam…

Osmrtnici: Od nas sta se poslovila Milan, Križan iz Spodnje Ščavnice in Ivana Fajfar iz Plitvičkega Vrha, nazadnje bival v Domu v Ljutomeru. Gospod, daj jima večni pokoj!