DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2019

24.december:     Praznovanje Božiča
 tekst in slike: F.Klemenčič

 
                                                 

 

 

Številni radgonski verniki  obeležili Božič   
V župniji Svetega Petra Gornja Radgona je tudi letos  Božič obeležilo veliko ljudi.  Na predvečer praznika sta bili maši na Spodnji Ščavnici ob18. uri  in v župni cerkvi 20.uri. Osrednja  polnočnica pa je bila  od  polnoči naprej v  cerkvi. Na sam praznik pa so se  maš ob 7,30 in 9,30 udeležili še številni verniki.
K tokratnemu prispevku  prilagamo fotke iz  maše v župni cerkvi, katere začetek je bil ob 20. uri.  Ob tem pa še dodajamo  nekaj razmišljan o Božiču povzetih iz interneta:
Bistvo krščanskega božiča je praznovanje rojstvo Jezusa  Kristusa.  Božič  je tradicionalni krščanski praznik, ki ga v katoliških in protestantskih  državah praznujemo 25. decembra  kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa, čeprav natančen datum  njegovega rojstva ni znan. Po evangeliju Svetega Luka  sta se Jožef in Marija odpravila  V Betlehem. Tu nista mogla dobiti prenočišča, kljub temu, da je bila Marija visoko noseča. Zatekla sta se v hlev, kjer je Marija rodila Jezusa. Položila ga je v jasli. V spomin na to kristjani  postavljamo jasli. 
V večini pravoslavnih Cerkva praznik praznujejo zaradi uporabe julijanskega koledarja s 6. na 7. januar naslednjega leta. 
Slovensko ime Božič za praznik Jezusovega rojstva, izhaja iz pomena "mali bog".
Zapisati smemo, da so bili med  tokratnimi udeleženci božičnih maš v radgonski župniji, poleg rednih obiskovalcev nedeljskih maš, tudi  številni, ki se še količkaj smatrajo za verujoče.  Ob tem je tudi velika večina pristopila k prejemu svetega obhajila. Namreč  že  v času adventa je bilo v radgonski cerkvi veliko prilik za spoved. Bolnim in  tisti, ki se  iz zdravstvenih razlogov niso mogli udeležiti božičnih svečanosti, pa je bilo omogočeno opraviti spoved in prejeti sveto obhajilo kar doma.