DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2019

5.december:     V cerkvi svetega Petra se je  ustavil Miklavž !
 tekst in slike: F.Klemenčič

 
 

 

 

 

  Miklavž, kakor pri nas navadno imenujemo svetega Nikolaja, je gotovo eden najbolj priljubljenih svetnikov. S posebnim veseljem ga pričakujejo otroci, ko  jim na predvečer pred njegovim godom (6. december), prinaša darove. Ob tem pridne nagrajuje, poredne pa prepusti parkljem, ki so njegovi spremljevalci. 
V cerkvi svetega Petra v Gornji Radgoni  se Miklavž s svojim spremstvom že nekaj let ustavi  na predvečer svojega praznika. Prihod Miklavža v radgonski cerkvi je bil napovedan za četrtek  5. decembra ob 17. uri. Okrog 180 otrok in številni njihovi starši, so se v cerkvi zbrali že precej pred  napovedano uro prihod  Miklavža s spremstvom. Za uvod je otroški zbor Sončni žarki, pod vodstvom katehistinje Nataše Preglav,  prepeval pesmi, še posebno  zanimiva je bila tista Pridi, pridi sveti  Miklavž.  Pred prihodom Miklavža v spremstvu angelov, so zbrani  opravili  tudi nekaj molitev.  
Za darila staršem ni bilo potrebno, ničesar prispevati. Miklavž je posebej še obdaril pevce otroškega pevskega zbora Sončni žarki, ministrante ter skavte. Prav gotovo lahko rečemo, da je Miklavžev obisk v radgonski cerkvi bil v glavnem namenjen druženju, ne pa obdarovanju. Zaznali pa smo še, da sta  tokrat dva  parklja prišla do vhoda v cerkev.  Ta sta »poslala« v cerkev, sama nista upala vstopiti v cerkev, butaro palic, ki so bile namenjene za tiste, ki niso bilo najbolj pridni.
Dodajamo še zapis iz internetne strani : Sveti Nikolaj, tudi sveti Nikola iz Mire ali sveti Miklavž, je  krščanski svetnik, ki se je rodil ob koncu 3. stoletja.  Šlo je za dobrodelnega človeka svojega časa. Njegova dobrodelnost je ohranjena še ta čas.
Sveti Nikolaj je v Sloveniji drugi svetnik po številu posvečenih cerkva. Na prvem mestu so cerkve posvečene Devici Mariji. Tudi mursko soboška škofija je med tistimi, ki ima stolnico posvečeno svetemu Nikolaju. Sicer pa je v Sloveniji 1.805 moških z imenom Nikola. Na območju Pomurja ima to ime 60 moških. Ime Nikolaj  ima v Sloveniji 156 moških, na območju Pomurja  takega imena nima noben moški.  Ime Miklavž nosi v Sloveniji 72 moških – v Pomurju so trije s tem imenom. Niko je ime, ki ga ima ta čas v Sloveniji 1.640 moških – v Pomurju  jih je 223. Nikolina  ima ime  v Sloveniji  618 žensk, v Pomurji pa 17.  Ime Nikolaja ima v vsej Sloveniji 156 v žensk, v Pomurju pa ni  ene ženske s takim imenom.