DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2019

22. november:     V  radgonski cerkvi obeležili spomin svete Cecilije
 tekst in slike: F.Klemenčič

 
 

V cerkvi svetega Petra Gornja Radgona je vsaki četrtek po večerni maši molitveno druženje in to po večini za nove duhovniške in redovniške poklice. V četrtek 21. novembra, na predvečer godovanja zavetnice glasbe, glasbenikov, pevcev, orglarjev in izdelovalcev glasbenih instrumentov cerkvene glasbe svetnice Cecilije,  je bila maša darovana za vse žive in pokojne pevce cerkvenih pevskih zborov radgonske župnije.   

V  radgonski župniji je najstarejši  mešani cerkveni zbor, ki ga vodi Karel Korošec. V zadnjih letih pa  tu  zelo aktivno delujeta še zbora  Biseri, ki ga sestavljajo mlajši verniki in zbor  Sončni žarki, ki ga sestavljajo otroci. Slednja zbora vodi katehistka Nataša Preglav.                                                                                                                              

Po tokratni maši, katere se je poleg pevcev udeležilo kar nekaj vernikov, je članica župnijskega sveta in še posebno dejavna v podružnični cerkvi na Spodnji Ščavnici Marta Klemenčič,  predstavila svetnico Cecilijo, ki je živela v 3. stoletju. To so v 15. stoletju  začeli  častiti kot zavetnico glasbe, ker je, kakor pripoveduje pasijon, na poročni slovesnosti v svojem srcu opevala Boga. Leta 1584 je Aleksander Marino ustanovil v Rimu bratovščino svete Cecilije kot organizacijo glasbenikov. Tudi francoski glasbeniki  od 16. stoletja častijo Cecilijo za svojo patrono in njen god obhajali vsako leto 22. novembra. Kot zaščitnica glasbe je bila prvič upodobljena leta 1420 na sliki, ki jo hranijo v Frankfurtu.                                                                                     

Metka Zelko pa je vodila  preostali del  molitvenega srečanja. Vsi zbrani člani pevskih zborov, so se  nato odpravili na druženje v Trstenjakov dom.