DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2018

ZAČETNA STRAN

Dogodki velikega tedna                                          

 tekst in slike: F. Klemenčič

 

VELIKA NOČ
Med vstajensko mašo se je ponovno zaslišalo orgle. 
Na veliko nočno jutro je ob 6,45 stekla procesija, katere na čelu je bil nošen kip vstalega Kristusa. Procesija je krenila od cerkve proti trafo postaji in nato po podvznožjem cerkvenega hriba, nazaj v cerkev. Vstajenjske maše se je udeležilo, podobno kot  vse prejšnje dni, veliko ljudi.

VELIKA SOBOTA
Pred vigilijo  na veliko soboto zvečer, ta se je pričela ob 19. uri, so skavtje pripravil ogenj, s katerim so se nato prižigale sveče po cerkvi in vseh zbranih ob obnovi krstne obljube. Mnogi so ob tem imeli ob sebi svoje krstne sveče.


 

 VELIKI PETEK
Veliki petek je  spomin na Gospodovo trpljenje in smrt. Ta dan je  edini dan v letu, ko po rimsko katoliških cerkvah po vsem svetu niso bile darovane svete maše. Ob 19. uri pa je v radgonski cerkvi steklo  bogoslužje v spomin na Gospodovo trpljenje in smrt. Letošnji radgonski birmanci so med obredom prebrali  Pasijon – Jezusovo trpljenje.  Med obredom je bil tudi »razkrit« križ z Jezusovim telesom. Vsem pa je bilo omogočeno, da so pristopili k svetemu obhajilu. Hostije so bile posvečene  predhodne dneve.
Ob koncu  obreda je bil opravljen prenos najsvetejšega k Božjemu grobu. Ob tem bo moč vso soboto  opravljati molitev rožnega venca.
Med dnevom pa bo blagoslovitev  velikonočnih jedil na  14. »lokacijah« po  župniji in v cerkvi.

 



VELIKI ČETRTEK

Za uvod letošnjega praznovanja velike noči v župniji svetega Petra v Gornji Radgoni, gre za največji krščanski praznik, smo na veliki četrtek pri maši, katere začetek je bil ob 19. uri opravili le nekaj fotozapisov. V uvodnem delu maše je bilo umivanje nog dvanajstih vernikov (toliko apostolov je imel Jezus). Med mašo sta župnik Franc Hozjan in kaplan Matjaž Muršič Klenar letošnjim prvo obhajancem podelila simbolično sveto obhajilo z manjšimi kruhki. Po maši pa je sledil prenos  svetega rešnjega telesa v oltar na levi strani radgonske župnije.  Skozi ves veliki petek bo spomin na Jezusovo trpljenje in smrt.

Skozi velikosoboto bodo  »naši« duhovniki opravili blagoslovitev velikonočnih jedil na 13 krajih po vsej  župniji in pet krat v cerkvi. Tako  bo omogočeno vsem, ki se še  količkaj smatrajo za verne, da ta dan prinesejo velikonočne jedi k blagoslovu. V soboto

zvečer bo velikonočna vigilija – gre za veselo pričakovanje vstajenja.  V nedeljo zjutraj ob 6,45 pa bo vstajenska procesija okrog griča na kateri stoji radgonska cerkev.   Številni prebivalci območja radgonske župnije bodo v teh prazničnih dnevih dokazali, da so  še katoliki, pa čeprav ne zahajajo ob navadnih nedeljah k mašam.