DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2018

ZAČETNA STRAN

Obeležili so 50 letnico cerkve

 tekst in slike: F. Klemenčič

Na Spodnji Ščavnici, v župniji svetega Petra Gornja Radgona, je bila 15. septembra 1968 blagoslovitev na  novo zgrajene podružnične cerkve posvečene Mariji Brezmadežni. V času, ki ni bili najbolj naklonjeni verujočim,  je zanesenjakom uspelo na mestu,  kjer je pred tem stala   Kolaričeva kapelica, ki je bila zgrajena tik ob koncu  19. stoletja, zgraditi  sakralni objekt, ki  krasi  tukajšnji podeželski kraj, še ta čas. Cerkev na Spodnji Ščavnici, v kateri  se daruje  ta ča  v glavnem maša le ob nedeljah, je v  letih, ko je bila na Spodnji Ščavnica še podružnična osnovna šola, služila tudi za potrebe verouka.

V cerkev na Spodnji Ščavnici zahaja  ob  nedeljah do 100 vernikov iz območja radgonske župnije ter iz župnij  Apače, Benedikt in Negova. Gre namreč za okolje od koder je do vseh župnih cerkev, po pet ali več kilometrov.

V nedeljo dopoldne 14. oktobra je bila na slovesni način obeležena 50 letnica posvetitve cerkvena Spodnji Ščavnici. Ob tem jubileju je  mašo daroval murskosoboški škof Peter Štumpf. Ob tem so še  somaševali  upokojeni ljutomerski župnik Izidor Veleberi, ki je v radgonski župniji  deloval v letih 1964 - 1969  in ima  kot tak največ zaslug, da je sploh prišlo do gradnje  cerkve na Spodnji Ščavnici, Franc Hozjan, radgonski župnik, Goran Merica, sedanji upravitelj župnije Ljutomer in  sedanji radgonski kaplan  Matjaž Muršič Klenar. Bogoslužje pa je popestril cerkveni pevski zbor radgonske župnije Biseri, ki ga vodi dejavna katehistinja Nataša Preglav.

Vsem, ki so  v svojem življenju na tak ali drugačni način prispevali k temu, da je cerkev na Spodnji Ščavnici vzorno oskrbovana, so se ob tem zahvalili. Posebno zahvalo pa je prejela Marta Klemenčič, ki kot članica župnijsko pastoralnega sveta radgonske župnije, namenja  veliko skrbi prav za ščavniško podružnično cerkev. Zahvalo sta še prejela Miran Mauko in  Dušan  Zelko. Metki Klemenčič iz  Noričkega Vrha pri Gornji Radgoni, pa je bila izročena posebna zahvala, da je za škofa dr. Peter Štumpfa,  tokrat izdelala  novo mašniško oblačilo.

Po maši, ki je bila darovana v posebne šotoru ob  cerkvici, katere so se udeležili številni verniki, so bili vsi zbrani deležni prigrizkov in napitkov. Zato se je  ob ščavniški cerkvi ta  nedeljski dan  druženje vernikov  zadržalo v pozne popoldanske ure.

Kaže, da bo petdesetletni jubilej podružnične cerkve na Spodnji Ščavnici priobčen  tudi v verskem časopisu Družina, saj se je slovesnosti udeležil  njen urednik.