DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2018

ZAČETNA STRAN

  V radgonski župniji so bile šmarnice na sedmih lokacijah

 tekst in slike: F.Klemenčič 

 Po besedah radgonskega župnika Franca Hozjana so bile v minulem  majo šmarnične pobožnosti razen v cerkvi svetega Petra Gornja Radgona, še v ali ob kapelicah v Črešnjevcih v tamkajšnji Šantlovi  in Zemljičevi kapelici, v Ivanjševcih ob Ščavnici, na Meleh, v Lomanošah, Stavešincih in Stavešinskem Vrhu. K šmarnicam je tako v vsej radgonski župniji  po župnikovem mnenju, zahajalo okrog 130 otrok.  Tem  se je pridruževalo še skoraj toliko drugih vernikov. Tu so prevladovali starejši verniki in starši mlajših otrok. Povsod so molili rožni venec, opravljali so  molitev litanij Matere Božje in prebirali  knjigo Živeti za Boga in za bližnje. Gre za knjigo Urške Smerkolj, ki je posvečena Frideriku Ireneju Baragu. Po nekod pa so ob tem tudi prepevali Marijine pesmi. 

Ob koncu so v večini »lokacij« opravili tudi posebna druženja. S fotkami prikazujemo tako druženje udeležencev pri Šantlovi kapelici. Tu je po tem ko je lani po zaključku šmarnic umrla voditeljica  Frančika Knaflič, letos prevzel vodenje Lujzek Klemenčič. Ob Šantlovi kapelici, ki je posvečena Kristusu Kralju in bo prihodnje leto praznovala 100. letnico, se je šmarnic udeleževalo preko 25 otrok in skoraj 20 odraslih vernikov. Udeleženci tukajšnjega druženja so  pripravili  »zaključek«, s prigrizki in napitki. To je potekalo ob gasilskem domu Črešnjevci.

Šmarnične pobožnosti, ki v rimsko katoliški cerkvi potekajo v maju, so stekle  v Rimu  v 18. stoletju. V Sloveniji je ta pobožnost zaživela po prizadevanju bogoslovca Jerneja Lenčka leta 1851.  Dokončno ime pa je pobožnosti dal v letu 1855  Janez Volčič s knjigo Šmarnice Mariji, naši  Materi darove.