DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2018

ZAČETNA STRAN

 Šmarnice v  Črešnjevcih so tudi letos dobro obiskane

 tekst: F. Klemenčič, slike: F.Klemenčič 

 

 

V Črešnjevcih  v tamkajšnji Šantlovi kapelici je Frančika  Knaflič, ki je umrla v soboto 3.junija lani, to je na dan ko  se je v  tukajšnji kapelici prvič opravljajo električno zvonjenje, so bile šmarnične pobožnosti v zadnjih letih zares lepo obiskane.

Mnogi so menili, da bo po smrti Frančike, šmarnična pobožnost v črešnjevski kapelici zamrla.  Toda temu ni tako.

Letos je prevzel vodenje šmarnic v  kapelici Srca Jezusovega v Črešnjevcih – kapelica je bila zgrajena  v letu 1919 kot  zahvala mladih tukajšnjih fantov, ki so se vrnili živi  iz prve svetovne vojne in na spomin devetih padlih vojakov v tej vojni iz tukajšnjega območja, Lujzek Klemenčič iz Noričkega Vrha. Pred leti je namreč po zaslugi Lujzeka in njegove žene Trezike, ki izhaja iz Šantlove rodbine, bila kapelica temeljito obnovljena. Zato sta se zakonca Lujzek in Terezija  čutila nekako zadolžena, da poskrbita, da šmarnična pobožnost v tukajšnji kapelici ne bo zamrla.

Na dan  Gospodovega vnebohoda, to je v četrtek 10. maja smo slučajno obiskali šmarnično pobožnost v Črešnjevcih pri Šantlovi kapelici. Ob tem smo ugotovili, da je bilo ta dan pri šmarnicah nekoliko manj ljudi kot pred dnevi, saj je bilo ta večer v radgonski cerkvi  srečanje za starše pred letošnjim prvim obhajilom. Toda vseeno je bila udeležba pri šmarnicah presenetljiva. Ob tem smo »napravili« fotko  le z naraščajniki. Med njimi pa je vodja letošnjih šmarnic Lujzek.

Ob šmarnični pobožnostih v Šantlovi kapeli,  ki se vsak večer pričnejo  ob 18,30 uri, zbrani molijo tudi za pokojno Frančiko. Skupno se šmarničnih pobožnosti v Črešnjevcih ob Šantlovi kapelici udeležuje preko 30 ljudi. Med temi je veliko otrok. Slednji tudi prebirajo besedilo o svetniškem kandidatu škofu Baragu in molijo litanije Matere Božje.