DOGODKI IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE V LETU 2018

ZAČETNA STRAN

Kljub deževnemu vremenu, se je blagoslovil jedil udeležilo preko 3000 ljudi                                      

 tekst in slike: F. Klemenčič

 

 

V župniji svetega Petra Gornja Radgona je blagoslovitev velikonočnih jedil  na veliko soboto daleč najbolj množično obiskan »dogodek« v vsem letu. Temu je bilo tako tudi letos, pa čeprav je skozi veči del letošnje velike sobote, deževalo. Po oceni župnika Franca Hozjana  se je blagoslovitve jedil, to je bilo   pet krat v župni cerkvi in 14 krat po vase v župniji,  udeležilo preko 3000 ljudi. Med temi je bilo veliko otrok. Ob navadnih nedeljah prihaja k mašam v radgonski  župniji nekaj manj kot  900 vernikov.

            Ob letošnji blagoslovitvi jedil je bil  še posebni dogodek v Zbigovcih. Tu je  poleg blagoslova jedil, to je  opravil  kapucin pater Primož iz Celja, ta opravil še blagoslov obnovljenega Mulečevega križa. Po zaslugi  sina zakoncev Fride in Romana Mulec, Branka  Mulec in njegovih prijateljev, je bil v minulem postnem času obnovljen v Zbigovcih križ, ki stoji v neposredni bližini gasilskega doma.  Gre za križ, ki  ga je  letu 1947 postavila družina Anželj, to so bili starši Fride.  Zaradi tega, ker je v času blagoslovitve jedil in križa v Zbigovcih deževalo, je bilo  »druženje« v gasilskem domu. Po blagoslovitvi  so bili vsi prisotni, deležni prigrizkov in napitkov, kar je bil dar Mulečevih.   

            Dodajamo še, da sta na območju kraja Zbigovci še   križa in to Preječev in Črešnarjev. Na območju Zbigovcev pa je tudi dvoje kužnih znamenj. V kraju, ki se razprostira po obronkih Slovenskih goric živi ta čas in tako je tudi  že nekaj let nazaj 268 ljudi,